- Artikel Terbaru -
Loading...
davidpras1994@gmail.com @davithace 7a2f17f0

28 Mei 2011

Asih dina Hiji Isuk-isuk ( Cerpen Sunda Gaul )

Posted at  5/28/2011  |  in  Cerpen Sunda

Hiji imah mungil di pinggiran wétan Jakarta. Hiji isuk-isuk leumpang sakumaha sawajarnana. Asti berkubang dina loba pakasaban imah. Arnando, kawas dawam, berkutat merampungkan lukisan di studionya.

Daster Asti teu sanggup nutupan sakumna kulit bodas bersihna. Tapi, daster éta tetep bisa nyumputkeun loba tahi laleur di tempat-tempat katutup. Ngan Arnando anu weruh persis letak-letaknya.

Buuk leubeut Asti diingkeun manjang menjuntai di tonggongna nepi ka ampir ka pinggul. Irungna anu teu mancung mindeng ngondang godaan Arnando.
Teu nanaon irung anjeun demés. Leuwih alus berhidung demés tapi jeung dua pasir mancung sarta terurus di handapna,” kecap Arnando bari nyabak lembut salah sahiji pasir anu menjulang di harigu Asti, dina hiji isuk-isuk anu séjén.

Leuwih alus batan naon…?” antara Asti ngurihit.
Enya…, leuwih alus batan berhidung mancung jeung dua pasir demés teu terurus di handapna.”
Arnando tergelak. Asti ngan kéom. Senyum kaampeuh. Adegan tersipu kawas ieu pisan anu pohara disukai Arnando. Alatan éta, manéhna gemar menggoda Asti utamana dina saban isuk-isuk anu jadi milik maranéhanana.
Sakapeung Arnando mikir yén maranéhanana memang ditakdirkan minangka pasangan anu silih ngalengkepan. Tergelak sarta tersipu. Keliaran saurang penyerang sarta kelembutan sang penenang. Keberingasan saurang pemburu sarta kepasrahan korban buruan.
Asti nyaéta awéwé bersahaja. Sok nrimo. Dina loba hal manéhna komo condong naif. Anu pasti, manéhna éstuning getol mengerjakan saban pakasaban anu sadia di imah. Teu aya bagian imah anu teu terjamah kuna. Saban poé. Sapanjang minggu. Sapanjang warsih.
Arnando ngabayangkeun. Kawas éta pisan indungna tiheula sadeui ngora digawé di imah mangsa leutikna di Yogyakarta. Ngabéréskeun kabéh pakasaban imah kalayan tertata. Ngurus salaki, ayah Arnando, anu lumayan loba urusan. Sarta ngatik genep urang anak lalaki anu éstuning hésé diatur. Tanpa kungsi humandeuar. Sakali ogé.

Asti ogé teu loba nungtut. Ngait materi, paméntana sok basajan. Ménta daster anyar. Ménta dicarikan sapatu tali anu leuwih kuat. Sabot perlu tas, manéhna teu ménta tas kulit mahal, tapi tas ti plastik atawa kulit imitasi, asal cukup kuat pikeun indit-inditan. Barang saeutik berharga anu kungsi dipéntana nyaéta radio-tape pikeun di kamar. Kungsi manéhna ménta dibelikan pinggel emas 10 gram. Éta ogé dipéntana kalayan tersipu. Lainna dipaké sarta dipamérkeun, Asti kalahka nyumputkeun pinggel éta di jero laci lomarina anu sok terkunci.
Pikeun loba ékol, anu tangtu waé disatujuan Arnando, Asti memang teu kungsi mamérkeun kaleuleuwihan barang-barang berharga pemberian Arnando. Manéhna nunda kalayan rapih barang-barang éta sarapih nunda asihna pikeun hiji-hijina lalaki anu kungsi menjamah awakna éta.
Arnando nyaéta manuk jurig anu satia eunteup di dahan anu sarua di unggal peuting. Lalaki rumahan. Ieu pisan ogé anu disukai Asti. Arnando sok sadia pikeunana. Saban waktu.
Jeung Arnando anu sok sadia, Asti teu kungsi ngarasa katuruban dina tumpukan pakasaban. Pikeunana, poé-poé di imah nyaéta waktu-waktu nyenangkeun. Manéhna teu ngarasa terpenjara. Manéhna ngarasa kawas berdiam di hiji karaton.
Melukis nyaéta hiji-hijina pakasaban anu Arnando pigawé. Manéhna méakkeun kalolobaan hari-harinya di studio. Hirupna kawas patalimarga di antara studionya anu bacacar, rohang dahar, sarta tempat saré.
Duit memang sakapeung jadi pasualan. Arnando teu boga pangasilan rutin kawas jelema kantoran. Manéhna sorangan teu kungsi daék ngurus kaduitan. Manéhna teu paduli teuing naha duit maranéhanana keur melimpah atawa maranéhanana keur bangkrut. Untunglah, di imah manéhna teu kungsi meunang kahumandeuar-kahumandeuar hartosna soal duit.
Untunglah ogé, Arnando kaasup produktif. Berpameran sahenteuna dua kali saban sataun. Hiji pameran tunggal sarta hiji deui babarengan koleganya, hiji atawa sawatara pelukis séjén. Ti penjualan lukisan dina unggal pameran éta pisan manéhna meunangkeun duit anu lumayan. Sahenteuna, mahi keur hirup bersahaja sapanjang warsih.

Pandeuri, sabot lukisannya mimitian dilirik kolektor, sakapeung duit datang sorangan babarengan para pemburu lukisannya. Sabot ngaranna beuki loba disebut ku para kurator sarta peresensi seni rupa, manéhna sorangan jadi beuki teu yakin naha anu diburu lukisannya atawa guratan teges ngaranna, ”Arnando Mahoni”, di sudut katuhu atawa kénca handap unggal lukisan éta.
Arnando ngarasa hirupna leuwih ti cukup. Ngabogaan hiji imah mungil di pinggiran Jakarta nyaéta hiji kemewahan. Terlebih-lebih, jieun Asti, tétéla imah mungil éta téh hiji karaton badag anu megah.
Bisa mengatur sorangan hirupna, tanpa terikat ku jam gawé atawa jadwal-jadwal rutin séjén, nyaéta kemewahan séjén milik Arnando. Manéhna ngarasa hirupna geus réngsé jeung dua kemewahan anu geus digenggamnya éta.
Isuk-isuk ieu, Arnando masih berkutat kalayan lukisan anu teu ogé réngsé éta. Lukisan 1 x 1 méter anu katempona baris dicengkeram kelir bulao muram.
Teu mumuluk tiheula?”
Ujug-ujug sora Asti menyereruput tonggong ceulina. Dua bilah leungeun bodas melingkari cangkéng Arnando. Asti merapatkan awakna di tonggong Arnando. Wangi-pagi-hari awak berkeringat Asti anu has nyieun Arnando geura-giru malik.

Asti sarta Arnando silih merapat dina balutanpakéan dines isuk-isukséwang-séwangan. Asti dina dasternya. Arnando kalayan kaus oblong sarta sarungnya. Duanana kawas sapasang japati anu silih néangan pagutan di tengah penclut usum kawin.
Kawas dina isuk-isuk séjénna, sanggeus hiji ciuman panjang anu teu kapegatkeun, maranéhanana beringsut ti studio nuju kamar di gigireunana. Tanpa loba ngomong. Dina isuk-isuk anu masih belia, Asti sarta Arnando bercinta. Kawas dina ampir saban isuk-isuk séjénna. Kajaba dina ahir minggu atawa liburan. Tangtu waé.
Ketukan di panto éta pisan anu pamustunganana ngageuingkeun Asti sarta Arnando ti letih anu ampir melelapkan. Jumlah sarta nada ketukan éta geus méré weruh duanana saha anu datang isuk-isuk éta.
Asti kalayan tapis membereskan tempat saréna. Tuluy, menyelinap kaluar kamar bari ninggalkeun senyum pinuh harti pikeun Arnando. Sarupaning hatur nuhun anu teu terucap pikeun unggal kenikmatan anu cikénéh maranéhanana reguk. Sosoknya leungit dilegleg daun panto, ngaléngkah saeutik tergesa ka panto hareup.
Arnando maké sarung sekenanya. Tuluy, balik ka studio di sisi kamar éta.
Sepi menyergap sajongjonan nepi ka peupeus ku sora kesibukan Asti di pawon. Kutan, Asti geus nuluykeun pakasabanana anu tertunda.

Samar-samar, Arnando ngadéngé léngkah anu geus pohara dipikawanohna. ”Mas, berkas-berkasku tinggaleun. Sok waé kieu lamun kuring terburu-buru. Ieu kuring belikan mumuluk kesukaanmu….” Sora lembut Ratih kadéngé persis di tonggong Arnando.
Makasih nyaah.” Arnando nyokot kotak kadaharan ti leungeun Ratih sarta ngantep awéwé éta geura-giru malik indit sanggeus nyium biwirna sekelebatan.
Kuring langsung buru-buru balik ka kantor deui enyaLove you!” Sora Ratih sarta awak rampingnya berkelebat. Tuluy ngiles.
Love you too…”

Isuk-isuk geus teu deui belia sabot Arnando ngadéngé sora mesin kumbah mimitian dinyalakan Asti. Samentara manéhna masih mematung, nangtung di hareup sang calon lukisan bulao muram anu teu ogé réngsé.
Isuk-isuk masih tacan beranjak, sabot sora mobil Ratih mimitian kadéngé. Tuluy, melamat beuki menjauh. Arnando weruh persis, sora mobil pamajikanana éta baris datang deui basa peuting nyimpang jaga.
Bintaro Jaya, 3 April 2008

davidpras1994@gmail.com @davithace 7a2f17f0

Share this post

0 Comment:

About-Privacy Policy-Contact Me
Copyright © 2014 idolCHIP. Template by Bloggertheme9
Proudly Powered by Blogger.
back to top